2020 yılına girerken sizce kullandığınız şifreler güvenli mi?

24 Ocak 2020
Bilgi Güvenliği
8 0

Söz konusu Bilgi Güvenliği ise akla gelen ilk soru şifrelerdir. Özellikle internetin hayatımızın her noktasına temas ettiği bir zamanda birçok özel bilgilerimizi, banka hesaplarımızı, mobil cihaz güvenliklerini ve benzeri kullanım uygulamalarını şifre ile korumaktayız. Bu açıdan özellikle internete bağlı tüm cihazların en temel güvenlik önlemi, şifre güvenliğidir. Şifrelerin güvenlik düzeyleri genellikle geçerlilik süresi, karmaşıklık yapısı, karakter sayısı, vb. kriterlerle incelenir. Bugün nasıl şifre oluşturulur sorusuna yanıt ararken şifre kaybetmemeye karşı nasıl önlem alınmalıdır sorusuna da cevap vermeye çalışacağız.

Şifre oluştururken basit olmamasına dikkat etmek en önemli ve en temel konudur. “123456”, “telefonnumarası”, “doğumtarihi” gibi veya “adsoyad” gibi şifreleri kesinlikle kullanmamız gerekmektedir. İnternetten bulacağınız çok basit şifre kırıcı yazılımlar bahsi geçen şifreleri çok kısa zamanda çözebilmektedir. Temelinde birkaç bilinen algoritmadan oluşan bu yazılımlar, artık bilgisayar donanımlarının da güçlenmesiyle her kesin kullanabileceği şekle dönüşmüşler. Her ev kullanıcısının ulaşabileceği durumda olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda tehlikenin ne kadar büyük olduğu aşikardır. Bu örnekleri çoğalta biliriz ama konumuz güçlü şifre oluşturma olduğundan hemen konuya geçerek nasıl oluşturmaması gerektiğini anlatmaya başlayalım.

Peki güçlü şifre nasıl oluşturulmalıdır?

Öncelikle şifreniz en az 8 karakterden oluşturulmalıdır. Güçlü şifre olması için ise küçük harf, büyük harf, sayılar ve özel karakterler de kullanılmalıdır. Örneğin “_maHmUT.?-62’+” gibi şifreler güçlü şifre statüsünde sayılırlar. Bunun yanı sıra kullandığınız sistemlerde cep telefonu doğrulama mevcutsa mutlaka aktif edilmesi gerekmektedir. Şifrenizi unuttuğunuzda kaydolduğunuz cep telefonuna şifrenizi talep edebilir ve kaldığınız yerden işlemlerinize devam edebilirsiniz. Cep telefonu kaydettiğiniz sistemlerde dikkat edilmesi en önemli husus ise telefon numaranız değiştiğinde mutlaka ve mutlaka sistemlerdeki cep telefonunuzun da güncellenmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir