POP ve IMAP Arasındaki Fark Nedir?

19 Mayıs 2021
E-posta
9 0

Kurumsal mail kurulumu yaparken bu soru ile karşılaşırız. POP3 mü kuracaksınız IMAP mı kuracaksınız? POP ve IMAP Arasındaki Fark Nedir? Bu sorunun cevabı sizin ihtiyacınıza göre ve satın aldığınız Hosting Hizmetinize göre değişecektir.

POP3 ve IMAP Kurulum Aşamasında Ayarları Farklı Mıdır?

E-posta kurulum işlemleri her iki kurulumda da aynıdır. Örnek olarak inceleyebilirsiniz.

Peki Kurulum Aynı İse Fark Nedir?

Bu bölümdeki fark tamamen yedekleme ve maillerinize erişim ile ilgilidir. Bu konuda,

  • Anlık eski maillere ulaşabilme,
  • Her cihazdan (Telefon, Tablet, Notebook, Masaüstü Bilgisayar vs.) tüm mailleri görebilme,
  • Birden fazla kişi ile birlikte aynı maili kullanma ve aynı mailleri görebilme,
  • Maillerin silinmesini veya kaybolmasını önleme,

gibi daha birçok seçenek sunabiliriz.

POP3 Kurulum Yaptım Yedekleme İşlemi Nasıl Olur?

POP3 kurulumda sunucu (hosting) alanınızda sadece Gelen Kutunuzun yedeğini tutabilirsiniz. Bu da eposta istemcinizin (Outlook, Thunderbird vs…) ayarları ile sağlanır.  Eğer Giden Kutusu, Ekstra Açtığınız Klasörler, Arşiv vs. bu klasörlerinde yedeğini hosting alanınızda tutmak istiyorsanız bu kurulum seçeneği size uygun değildir.

POP3 kurulum yaptığınızda e-posta hesabınızda bulunan tüm gelen mailler (Hosting Alanınızda yedeklenmesi için kullandığınız programda ayarlama yapabilirsiniz.), giden mailler, açtığınız klasörler hepsi sadece kurulum yaptığınız cihaza (laptop, tablet, telefon, masaüstü bilgisayar vs.) yedeklenecektir.

Yani diyelim ki ofiste bulunan masaüstü bilgisayarınıza POP3 kurulum olarak e-posta adresinizi kurdunuz. Evinizde de bir notebook bilgisayarınız var diyelim ve onada POP3 kurulum yaptınız. Evinizden bir mail gönderdiniz, gönderilen bu mail Gönderilmiş E-posta bölümüne atıldı. Ofisinize geldiniz, Gönderilmiş E-posta klasöründe dün akşam gönderdiğiniz maili bulamazsınız.

Veya aynı ofiste iki çalışan aynı e-posta adresini kullanmaktadır. Gönderdikleri her mail kendi bilgisayarlarında yedekleneceği için birbirlerinin gönderdiği mailleri asla göremeyeceklerdir.

Cihazınında (laptop, tablet, telefon, masaüstü bilgisayar vs.) oluşan herhangi bir donanımsal veya yazılımsal bir durumda maillerinizin yedeğinin bulunduğu klasör silinirse eski maillerinize asla ulaşamazsınız.

IMAP Kurulum Yaptım Yedekleme İşlemi Nasıl Olur?

IMAP kurulum yaptığınızda e-posta hesabınızda bulunan tüm gelen mailler, giden mailler, açtığınız klasörler hepsi Hosting Alanınızda yedeklenecektir.

Ofiste bulunan masaüstü bilgisayarınıza, evinizdeki notebook bilgisayarınıza, çalışanlarınızın telefonuna ve tabletlerine aynı mail adresinin kurulumunu yaparsanız, tüm mailleri herkes görebilir, cevap yazabilir. Çalışanlarınızın telefonundan maillere yazdığı cevapları siz evdenizde bulunan notebook bilgisayarınızdan görebilirsiniz ve sizde cevap yazabilirsiniz, diğer çalışanlarınız bu mailleri tabletinden görüp cevap yazabilir.

Cihazınında (laptop, tablet, telefon, masaüstü bilgisayar vs.) oluşan herhangi bir donanımsal veya yazılımsal bir durumda maillerinizin yedeği Hosting Alanınızda bulunduğu için hiçbir sorun olmayacaktır.

POP3 Kurulumun Avantajları ve Dezavantajları Nedir?

Avantajları

  • Hosting alanları belli boyutları olan alanlardır. Bu boyutlar büyüdükçe ödeme yapacağınız ücretler yükselecektir. Bu nedenle küçük bir hosting paketinde kullanılabilir.
  • Kişisel olarak gönderdiğiniz mailler sizin için önemli ise sadece sizin bilgisayarınızda bulunduğu için gizlilik riski olmayacaktır.
  • Lakin daha ciddi olarak yedekleme yaptığınız .pst dosyalarınızı (Microsoft Outlook Programında yedeklenen dosyalarınız uzantısı .pst’dir.) üst düzey kurunan server alanlarınızda barındırılıyorsa, hatta bu dosyalara şifrelemede yaptıysanız güvenlik açığı olmadan çok rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.
  • Kendi sisteminizde sildiğiniz herhangi bir mail sadece sizin bilgisayarınızda silenecektir.

Dezavantajları

  • Yedekleme stratejisi düzenli ve güvenli ayarlanmaz ise veri kaybı olma olasılığı yüksektir.
  • Aynı maili kullanan kişiler organize bir şekilde mail kullanımı yapmalıdırlar, bu düzen oluşturulmaz ise aynı mailine iki cevap mail gönderilebilir. Örneğin; Bir firmaya fiyat teklifi verdiğiniz, diğer çalışma arkadaşınızın bundan haberi yoksa ve standart bir fiyatlama olmayan bir ürünse ciddi sorunlar yaşanabilir.

IMAP Kurulumun Avantajları ve Dezavantajları Nedir?

Avantajları

  • Hosting Alanınıza yedeklenen maillerinizde veri kaybı yaşanmaz.
  • Her cihazdan (laptop, tablet, telefon, masaüstü bilgisayar vs.)  maillerinize kolayca ulaşabilirsiniz.
  • Mailleşme işlemlerinizde, diğer çalışma arkadaşlarınız ile sürekli iletişimde olmak zorunda değilsiniz. Maille cevap yazılıp yazılmadığını direk sisteminizden görebilirsiniz.

Dezavantajları

  • Hosting Alanları belli boyutları olan alanlardır. Bu boyutlar büyüdükçe ödeme yapacağınız ücretler yükselecektir. Bu nedenle küçük hosting paketlerinde yönetimi zordur.
  • Mailleriniz çok olması kurulu olan mail programlarınızda sorun teşkil edebilir. Bu sorun Eşitlenme Sorunudur.Eşitleme Sorunu Nedir?IMAP kurulu olan mail sistemlerinde tüm mailleriniz sürekli hosting alanınız ile kullandığınız program (Microsoft Outlook, Firefox Thunderbird vs.) aracılığıyla eşitlenir. Bu eşitlenme işlemi siz mailleşme yaptığınız her an tekrar tekrar yapılır. Eşitleme işlemlerinde internet hızınızın çok düşük olmaması gerekmektedir. Yoksa mailinizi kullanmakta zorluk çekersiniz sürekli size Klasörleriniz Eşitleniyor...  uyarısı verecektir. Bu eşitleme işlemi bitmeden de mail sisteminizi sağlıklı bir şekilde kullanamazsınız ve en önemliside diğer çalışma arkadaşlarınız veya diğer cihazlarınız eşitlenmeyen mailleri göremeyecektir. Mailleriniz çok fazla ise bu eşitlenme işlemleri uzun sürebilir.
  • Mailleriniz hepsi tek bir alanda yani Hosting Alanında tutulduğu için siz bir mail sildiğinizde tüm sistemlerden silinir.
  • Mail sistemindeki tüm maillere ulaşım sağlandığı için, önem alınmadığı takdirde güvenlik açığı oluşma ihtimali yüksektir.

POP3 mü IMAP mi?

Yukarıda yazdığımız gibi her iki sisteminde kendi içinde avantajları ve dezavantajları vardır. Bu sistem kararı şirket çalışma stratejinize göre değişkenlik göstermektedir. Bu tercihi mutlaka sizler yapmalısınız.

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bize yazmayı unutmayınız…

Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir